Gårdsand
Bonden Aadne Søyland, har sammen med sine yrkesbrødre Hans Edvard, Torbjørn, Arve og Rolf en lidenskap for fjørfe. Gårdsand, som er sentralt plassert i hjertet av Vestfold er deres felles prosjekt og jobb. De mener Vestfold er det beste stedet i Norge for å skape god matkvalitet, om det er asparges, poteter, bringebær eller fjærfe. Vestfold har riktig klima, dyktige fagfolk og tilgang på alle de lokale råvarer som skal til for å skape resultater som synes og smakes når det ligger på tallerken. Alt de gjør fra oppal, fôr og slakt skal være nært. Mer kortreist enn hos Gårdsand blir det ikke.
Det hele startet med spørsmålet: Hvorfor kan ikke norske bønder produsere like god and som de franske? Svaret ble, «klart vi kan det!»
Ambisjonen om å være de første i Norge som kunne levere and av beste internasjonale kvalitet til gode måltider hjemme og på restaurant var satt. I Norge var det ingen anderase som tilfredsstilte bøndenes krav. For at ”andegutta” skulle kunne oppfylle sin kortreiste ambisjon måtte de først reise langt. Den nye generasjonen and fant de i Lincolnshire i England. Anderasen har nå blitt en del av det kortreiste prosjektet i Vestfold og Gårdsand nytes i mange varianter hver uke i hundrevis av norske hjem.
Lovise kylling.
Som det er forskjell på and er det forskjell på kylling. Hvor og hvordan den vokser opp, hva den fôres med, hvordan den slaktes, pakkes og distribueres. Og så er det selvfølgelig en stor forskjell på hvordan kylling tilberedes og hvilke deler av kyllingen vi ønsker å spise. MEN den største forskjellen på kylling er nok hva slags rase det er. I verden finnes det ca. 500 forskjellige raser. I Norge finnes det en hybrid. Ja, det stemmer. I Norge er det i hovedsak hybriden Ross som produseres og selges i de to variantene Ross 308 og Ross Rowan.
Gårdsand har i løpet av de siste årene utvidet sin produksjon av fjærfe uten at det har gått på bekostning av våre verdier, basert på respekt for mennesker og dyr fundamentert på et ærlig håndverk. Våre krav om kortreist kylling og dyrevelferd i fokus, er Lovise kylling et godt eksempel på.
Lovise er av rasen Ross Rowan det saktevoksende alternativ fra Aviagion i Norge. Lovise kylling er ikke som all annen kylling fordi den får spesielt fôr basert på lokale naturlige råvarer uten medisiner. Den får bevege seg fritt og vokse under gode plassforhold.
Den blir slaktet og bearbeidet lokalt uten å måtte transporteres langt. Kort sagt handler det om å behandle dyrene med respekt. Dette påvirker kvaliteten og gjør at man med trygghet kan si at Lovise kylling og kyllingprodukter er blant de aller beste som frembys markedet i Norge i dag.
Lerstang – Premium kylling.
Alt kan bli bedre, også kylling. Inspirert av de gode erfaringene og suksessen med and, var det på tide å revolusjonere kyllingmarkedet i Norge og skape en virkelig premium kylling. For det er forskjell på kylling og kyllingraser, som det er forskjell på alt annet vi spiser. Gårdsand ville finne den aller beste kyllingen for å kunne tilby den norske forbrukeren noe nytt, noe bedre, en kylling som får tid nok til å vokse naturlig som ikke er avlet for å vokse super fort. Denne visjonen delte de med MENY.
Gårdsand hadde allerede et nært samarbeid med NorgesGruppen og MENY på Lovise kylling, og det var helt naturlig at det var MENY som skulle få den nye premium kyllingen. Det var avgjørende å ha NorgesGruppen og MENY i ryggen da jakten på den nye kyllingen startet.
Spørsmålet var: Hvordan er det mulig?
For å kunne utvikle kvaliteten på kylling måtte Aadne Søyland og kollegaene gjennomføre en total gjennomgang av hele prosessen etter jakt på forbedringer. De ble da klar over at uansett hva de gjorde så var det selve grunnlaget som måtte forbedres. De måtte finne en helt ny kylling utenfor landets grenser. Det var starten på et omfattende arbeid. For hvilken kylling egnet seg best for norske forhold? Og ikke minst hvilken kylling har den spesielt gode kvaliteten de hadde ambisjoner om å servere det norske folk?
Etter flere besøk og en grundig gjennomgang av de beste på avl av kylling i Europa valgte de Sasso, som er verdenskjent for sin kvalitet. Dette har Sasso bevist med sin franske kvalitetsgodkjenning Label Rouge, den samme godkjenning som den kjente de Bresse kyllingen har.
I tillegg er Sasso en saktevoksende og hardfør rase. Det gjør den mer motstandsdyktig mot sykdom og enklere å avle. Sasso kylling finnes i dag på alle kontinenter enten den er bearbeidet i forkant eller selges på markeder i Malaysia eller New York. Sasso kyllingen er rett og slett annerledes enn andre kyllinger som selges i butikk og på restauranter fordi den er så naturlig saftfull og rik på smak.
Den nye kyllingen måtte ha et navn fra nærmiljøet som står for kvalitet, solid håndverk og innovasjon. Det ble naturlig at den skulle hete Lerstang etter Lerstang gård. Et sted med lange tradisjoner og store visjoner midt i hjertet av Vestfold. Det er også på Lerstang livet til kyllingene starter. Her verpes eggene som blir til daggamle kyllinger
Lerstang kyllingen vokser opp i flotte lokaler med god plass og store vinduer som gir godt med naturlig lys. I tillegg vil kyllingen få høyballer til å leke med og klatre på slik at den holder seg i aktivitet. Gårdsand prøver rett og slett å gjenskape et så naturlig miljø som mulig for Lerstang kyllingen.
Gårdsand er stolte av sitt nye familiemedlem. En helt ny kylling med franske aner, oppvokst i vakre Vestfold. Forankret i lokale tradisjoner, på ærlig vis.
Vi kaller det fransk kjærlighet fra hjertet av Vestfold.
Lerstang kylling kommer i syv varianter; hel kylling, kyllingbryst naturell, kyllinglår naturell, marinert kyllingbryst, marinert kyllinglår, halfbird og salatkjøtt.