Aldri mer tørr kylling! Slik steker du kyllingbryst perfekt
Dette er et innlegg fra Helles Kitchen, matblogger
Slapp av! Det er ingen hokus-pokus å steke kyllingbryst hvis man bare følger med og har en klokke for hånden.
Kyllingskinnet på Lerstang-kyllingene har et jevnt og fint fettlag under skinnet. Det er viktig å steke kyllingen skånsomt for å beholde formen på skinnet under stekeprosessen samt å smelte fettet slik at det setter smak til kyllingen.
Forstek ovnen til 200 grader.
Ta ut kyllingen fra kjøleskapet en halvtime før du skal steke den. Ta kyllingen ut av pakken og vask og tørk godt.
Legg kyllingbrystet på en fjøl og krydre jevnt med kvernet sort pepper og flaksalt på begge sider. Kyllingbrystene jeg bruker veier ca 260 gram per bryst. Jeg tar utgangspunkt i denne størrelsen når jeg beregner steketid.
Etter et par minutter snur du kyllingen og steker tilsvarene på denne siden også. Når skinnet har et lyst gyllent og sprøtt skinn er det på tide å sette kyllingen i ovnen. Sett hele pannen inn i ovnen (hvis den tåler 200 grader, hvis ikke bruker du en ildfast form). Sørg for at kyllingen ligger med skinnsiden opp i pannen. Sett pannne i ovnen i akkurat 10 minutter.
Steketiden i ovnen kommer an på om du har stort eller lite kyllingbryst. Sjekk på pakken og velg så like størrelser som mulig når du er i butikken, hvis du skal ha mer en et kyllingbryst.
Ligger størrelsen på 210 gram bør du bruke 8-9 minutters steketid i ovnen. Ligger vekten på 280 eller høyere bør du beregne 11-12 minutter i ovnen. Mine var på 260 gram hver og da var 10 minutter perfekt steketid. Er du usikker, bruker du termometer. Ta kyllinge ut når den er ca 65 grader på den tykkeste delen av brystet.
Jeg serverer Lerstang-kyllingen med en deilig kantarellsaus som er så enkel å lage. Jeg har også små, kokte poteter til og pannedampet sortkål til. En perfekt høstmiddag!
Slik lager du kantarellsausen:
100 g kantareller
1 Dryss flaksalt + et par drag med pepperkverna
4 store salvieblader
1 fedd hvitløk, skåret i tynne skiver
1 ss smør
2 ss god olivenolje
2 dl kremfløte
2 dl kyllingkraft
evt 2 cl søt sherry eller portvin (kan sløyfes)
1 ts soyasaus
1/2 ts finrevet sitronskall
1 ts sitronsaft
Slik gjør du:
Rens og del kantarellene. Varm en panne og tilsett smør og olje. Når pannen er varm tilsetter du kantareller, salvie og hvitløk.
Hell på fløte og kok opp. Smak til med soyasaus. Helt til slutt river du sitronskall over og presser frisk sitronsaft i sausen.