/****** Font Awesome ******/ /****** Collapsing Nested Menu Items | Code by Elegant Themes ******/

Enkelt å grille: Kylling satay med ananassalat

Dette er et innlegg fra Helles Kitchen, matblogger

Det er sommer, sol og perfekt vær for å grille. Du kan jo selvsagt grille hele året, slik jeg gjør, men det er noe ekstra stas med å spise ute i sola. 

Nå er det jo ikke sol hele sommeren, og det kan være lurt å forberede grillmaten ut fra at været kan skifte. Slik det ble da jeg skulle grille. 
Jeg har ikke hage. Jeg bruker Frognerparken som hagen min. Det er her jeg griller og det er her jeg koser meg med maten. 
Når jeg griller på min bærbare kullgrill er det ikke vanlige pølser og lomper som havner der. Jeg går for andre ting. Med gode forberedelser kan jeg grille det som trengs i parken og hente opp den ene boksen etter den andre med godt tilbehør fra vesken. 

Det skal være enkelt når man kommer til parken. Fyre opp grillen. Vente på at den blir varm. Sitte i gresset og la humla suse. 

Når grillen er varm legger jeg på kyllingspyd som jeg har marinert hjemme. Det går som en lek!

I kjølebagen har jeg agurksalat med chili. I en boks har jeg jasminris som ennå er varm, for den var den siste jeg pakket ned. I en boks har jeg sataysausen, som er et must når man griller kyllingspyd. Den varmer jeg i en liten campingkjele på grillen når det nærmer seg servering. Sataysausen egner seg godt til å fryses og dermed kan du lage den i porsjoner i forveien og ta en boks ut av fryseren når du plutselig bestemmer deg for å grille. Det er jo gjerne været som bestemmer det for oss her i Norge. 

Bruk flaksalt og salt fra en liten høyde. Da får du fin spredning på saltingen.

Jeg vil lage en grillet ananassalat, for grillingen bringer frem den flotte sødmen i frukten. Skiver av ananas ligger i boksen og jeg trenger bare legge skivene på grillristen kort tid for å få akkurat de stripene jeg trenger. Skivene skjæres i terninger og blandes med rød chili, limesaft og koriander. Det er så lett og det er så deilig.

Men tilbake til stjerna – nemlig kyllingspydene. Jeg bruker kyllinglår fra Lerstang. De er lubne og kjøttfulle fordi kyllingene har fått leve i 60-70 dager. Dette er kvalitetskylling, og det er det du vil ha når du lager kylling satay. Du kan beregne et lår per person. 

Hvorfor bruker jeg kyllinglår? Det er da mye lettere å grille perfekte enn kyllingbryst som fort kan tørke ut. Kyllinglår har også en helt fantastisk smak. 

Å beine ut låret er ingen sak. Du må ha en skarp kniv, og helst en utbeningskniv, men det er ikke et must. Det viktigste du gjør er å finne beinet og skjære langs dette, så går resten som en drøm. Beina kan du koke kraft på, så ikke kast dem. Kok opp i kjele med kaldt vann og etter en time tilsetter du løk, gulrot, purre og hvitløk for smak og småkoker en times tid til.

Sort pepper hører med. Husk å krydre oversiden og undersiden på anden.

Jeg beholder skinnet på kyllingstykkene da de gir smak og fett til kyllingkjøttet. Tenk hvordan en perfekt kebab er der den står og roterer på spydet sitt. Lag på lag med kjøtt og inn i mellom er det lag med fett. Dette for å gi smak og den perfekte konsistensen til retten. Slik er det med kyllingspydene også. Liker du ikke kyllingskinn tar du det lett av når du skal spise. Verre er det ikke. 

Sausen har ikke “sprukket” ennå.

Nå er sausen klar!

Sataysaus er en saus laget av peanøtter, krydder og kokosmelk. Den er så god at jeg kan spise den med skje. Hvor grov du vil ha den kommer an på hva du selv liker. Jeg liker at den er litt grov for da legger den seg så godt rundt stykkene av grillet kylling. Du kan lage den så sterk eller svak du vil. Jeg liker en del chili i den. Føl deg frem og krydre litt etterhvert slik at du får den slik du liker den.

Peanøttene du bruker bør være ristet og mørke. Jeg bruker helt vanlige peanøtter fra butikken og de fungerer supert. Det eneste jeg gjør er å skylle av saltet, for det blir for mye. Sausen skal ikke være supersalt, så det er viktig å gjøre. 

Sausen er lett å lage. Men gi den tid. Det skjer noe magisk i det det dannes et oljelag på toppen av sausen. Det er da fettstoffene fra nøttene og kokosmelken kommer frem og da er sausen ferdig. Du vil kunne kjenne på smaken at det er forskjell. Så ha tålmodighet og husk at sausen kan fryses i porsjoner, så du trenger ikke gjøre denne prosessen hver gang du har lyst på kylling satay. 

INGREDIENSER

4 kyllinglår fra Lerstang
bambuspinner eller andre grillspyd

Marinade:
1/2 ts gurkemeie
1/2 ts malt koriander
1/2 ts malt spisskummen
1/2 ts chilipulver
1/2 ts søtt paprikapulver
1 ts flaksalt
2 ss limesaft
4 ss kokoskrem. Dette er det øverste laget på kokosmelken når du åpner en boks.

Peanøttsaus:
1 rød chili grovhakkes
2 fedd hvitløk grovhakkes
2 sitrongress (bruk kun den hvite delen nederst)
1/2 gul løk grovhakkes
1/2 ts gurkemeie
1/2 ts malt koriander
1/2 ts malt spisskummen
1 ts chilipulver (eller etter smak)
ca 100 g peanøtter. Bruk peanøtter som er ristet og er mørke i fargen. Skyll av saltet før bruk.
2 ss sesamolje
2 ts fiskesaus (kan sløyfes, men vurder å bruke det for det gir så god smak)
Kokosmelk (resten av boksen som du brukte i marinaden)

Ananassalat:
1 hel, søt ananas
1 rød chili
frisk koriander
1/2 lime, saften

agurksalat:
1 agurk
1/2 chili
1 dl sukker
2 dl vann
1/2 dl eddik
jasminris

SLIK GJØR DU

  1. Kyllingen: Bein ut kyllinglårene slik jeg beskriver i teksten.

  2. Marinaden: Rør sammen marinaden og legg i kyllingbitene. Sørg for at alle kyllingbitene er dekket av marinaden. Du kan marinerer i en time eller natten over. Ingen problem. Det skal sies at kjøttet tjener på å få litt tid i marianden.

  3. Når kyllingen er ferdigmarinert trer du bitene på små trespyd. Stek i en grillpanne eller på grillen til de er gjennomstekte, men ikke tørker ut.
    NB: Trepinnene legger du i bløt en times tid før du skal grille slik at trepinnene ikke brenner opp når du legger dem på grillen.

  4. Ananassalat: Del ananasen i tykke skiver. Skrell den og fjern stammen. Grill skivene på grillen slik at du får fine grillstriper. Ta skivene av grillen og del dem i terninger. Bland med rød chili, koriander og litt limesaft.

  5. Agurksalat: Skjær remser av agurken med en mandolin eller grønnsaksskreller. Kok opp syltevæsken: vann, sukker og eddik. La kjøle ned og legg agurkstrimlene i laken en halvtimes tid. Bland med chili.

  6. Peanøttsausen: Kjør alt i en blender til en grov masse. Stek dette i litt nøytral olje i en panne i ca 5 minutter. Rør så det ikke brenner seg. Hell på resten av kokosmelken (fra boksen som du brukte til marinaden) i 3 omganger. La det tykne til mellom hver gang du heller på kokosmelk. La småkoke i 30 minutter mens du rører av og til. Tilsett 2 ss fiskesaus og limesaft etter smak. Pynt med frisk koriander.

  7. Kok opp ris og ha det i en beholder som holder på varmen slik at risen fremdeles er varm når du skal spise.

  8. Grill kyllingspydene til de er gjennomstekte. Server med en gang.