
Rødkål:
- Ha alle ingrediensene i en kjele og la det småkoke under lokk (ca. 40 min) til rødkålen er mør.
- Smak gjerne til med litt av stekesjyen fra anden og evt. litt salt.
(4 porsjoner)
Dette trenger du:
Festand:
1 Gårdsand hel and
2 ts salt
1 ts nykvernet sort pepper
2 grønne epler, delt i båter
2 dl stenfrie svisker
6 tynne skiver med smør (bruk ostehøvel)
Rødkål:
600 g rødkål
2 ss smør
1 dl solbærsirup (konsentrert)
2 dl kyllingkraft
2 ss honning
2 ss rødvinseddik
Ca. 1 ts salt
Karamelliserte poteter
16 litt små kokefaste poteter
90 g sukker
25 g meierismør
1 dl vann
Litt salt
Til servering:
1-2 pk Gårdsand rødvinsaus
Litt portvinsgele eller fløte
Festand
Her er oppskriften på en nydelig helstekt and med inspirasjon fra den danske juleanden, fylt med epler og svisker, servert med rødkål, karamelliserte poteter og vår smakfulle rødvinsaus.
Slik gjør du:
- Forvarm stekeovnen til 150 ˚C, over og undervarme.
- Skyll anden godt på innsiden og utsiden (klipp av gummistrikken som er festet rundt beina), tørk av vannet, gni godt inn med salt og pepper og legg den i en langpanne med brystsiden opp.
- Fyll med epler og svisker, legg det du ikke får plass til rundt anda (det gir god smak til stekesjyen og smaker fantastisk når de blir skikkelig møre). Bind opp bena og evt. vingene med hyssing.
- Legg tynne skiver med smør over (bruk gjerne en ostehøvel).
- Stek anda på midterste rille i ca. 2 ½ time. Øs over stekesjy av og til. Kjøttet er ferdigstekt når du stikker en spiss kniv i lårfestet og klar kjøttkraft renner ut (bruk gjerne et steketermometer, når det viser ca. 75 ˚C er anda ferdigstekt).
- Skru opp varmen til 250 ˚C (gjerne varmluft) mot slutten av steketiden, eller bruk grillelementet for ekstra sprøtt skinn. Pass godt på, da skinnet brenner seg fort. La kjøttet hvile minst 10 minutter før du skjærer i det.
- Skjær lårene av og del i over og underlår. Skjær av vingene i leddene og brystfiletene i litt tykke skiver. Server med epler og svisker.
Rødkål:
- Ha alle ingrediensene i en kjele og la det småkoke under lokk (ca. 40 min) til rødkålen er mør.
- Smak gjerne til med litt av stekesjyen fra anden og evt. litt salt.
Karamelliserte poteter:
- Kok og skrell poteter. Pass på at det ikke koker for lenge, de skal være litt underkokte.
- Smelt sukker i en panne på middels sterk varme til det er gyllent, trekk panna fra varmen og tilsett smør og vann. Sett panna tilbake over varmen og la det småkoke til en glatt saus.
- Ha i poteter og vend på dem eller rist forsiktig på pannen til alle er dekt av karamellen og er gjennomvarme. Dryss over litt salt.
Saus:
Smak til rødvinsausen med litt portvingele for en litt ny vri, eller smak den til med fløte dersom du liker en mildere saus.
Tips:
Rødkålen kan lages dagen før servering. Karamellen til potetene kan også lages en god stund i forveien, varm godt opp før potetene tilsettes.