/****** Font Awesome ******/ /****** Collapsing Nested Menu Items | Code by Elegant Themes ******/

(Ca. 4 porsjoner)

Dette trenger du:

1 and (ca. 2 ½ kg) fra Gårdsand

2 ts salt

1 ts pepper

1 ss Chinese Five

Fyll:

1 sitron, delt i 8 grove biter

6 fedd hvitløk, delt i grove biter

Bjørnebær og rødvinssaus:

125 g frosne bjørnebær (eller friske)

1 ss smør

1 ss sukker

½ dl vann

 

1 pk Gårdsand Rødvinssaus

1 ss kaldt smør

 

 

Til servering:

Friske bjørnebær

Rosenkål

And stekt med Chinese Five krydder, fylt med sitron og hvitløk med en litt syrlig bjørnebær og rødvinssaus til, kan trygt serveres i festlige lag eller når man rett og slett vil ha noe ekstra godt til middag. 

KRYDDERAND MED BJØRNEBÆR OG RØDVINSAUS   

Slik gjør du:

Forvarm ovnen til 180 °C.

  1. Klipp av gummistrikken som er festet rundt beina og de ytterste vingene (evt. bind de opp med hyssing). Skyll anden på innsiden og utsiden, tørk godt av.
  2. Rut skinnet, pass på at kniven ikke går ned i kjøttet. Bland sammen salt, pepper og Chinese Five. Gni hele anden inn krydder, på innsiden og utsiden. Fyll med sitron og hvitløk. Knyt beina sammen med hyssing. Legg anda på en rist over en langpanne, eller annen ildfast form. Stek kjøttet i ca. 2 timer eller til steketemperaturen er ca. 75 °C. Pensle skinnet av og til, da blir skinnet ekstra sprøtt og smakfullt. For ekstra sprøtt skinn skru på ovnsgrillen mot slutten av steketiden.
  3. Saus:

Smelt smør i en liten kjele på middels varme, tilsett bjørnebær, sukker og vann. La det koke sammen 2-3 minutter til bjørnebærene er gjennomvarme. Mos bærene og la det koke inn til halve mengde. Tilsett rødvinssaus. Kok raskt opp, sil sausen gjennom en fin sil og ha det tilbake i kjelen. Kok opp og rør inn litt kaldt smør.

Server gjerne med friske bjørnebær og rosenkål.

Hasselbackpoteter eller en god rotmos passer også godt til vedsiden av anden.

Tips:

Hvis du vil lage din egen krydderblanding til å ha på lur, bruk like deler av fennikelfrø, szechuanpepper, malt kanel, nellikspiker og stjerneanis. Mal sammen i en krydderkvern eller i en morter. Oppbevar på lufttett glass.