/****** Font Awesome ******/ /****** Collapsing Nested Menu Items | Code by Elegant Themes ******/

And + epler = sant!
Slik steker du andebryst perfekt

Dette er et innlegg fra Helles Kitchen, matblogger

Jeg har ca 20 oppskrifter på and på bloggen. Det må vel bety at jeg elsker and? Korrekt! Det kan være det er mine danske gener som spiller inn her. Jeg er vant med and, men hadde problemer med å finne det i butikken for et par tiår siden. Da fant man franske ender i frysedisken på eksklusive butikker.  Nå er jeg sikker på at and har begynt å bli en vanlig råvare i butikkene her i Norge, for jeg ser det overalt. Nordmenn er faktisk ganske bortskjemte som får kjøpt flotte, ferske andebryst. Og de er norske. En av produsentene heter Gårdsand. De holder til i Vestfold og selger hva du måtte ønske deg av andeprodukter: Andebryst, lår, hel and, confit av and, pølse og paté. Men det er andebryst jeg skal se på her.

Mange kvier seg for å kjøpe et andebryst. Det koster litt og det er kanskje ikke så lett å steke det hvis du aldri har gjort det før. Brystfiletene er på ca 300-400 g, noe som gjør det perfekt for to personer. Jeg skal vise deg, step-by-step hvordan du steker andebryst. Jeg har valgt å lage et tilbehør av norske epler, honning, ingefær og salvie. Jeg har også laget en potetform med epler, salvie og brunet smør. Dette er perfekt høstmat!

Slik steker du andebryst:

Andebrystet har en fettkappe som du må steke riktig for å få sprø og lekker. Du skjærer da striper i skinnet (ikke ned i kjøttet) med en skarp kniv.

Tynne skiver skjæres i skinnet.

 

Bruk flaksalt og salt fra en liten høyde. Da får du fin spredning på saltingen.

Salt og pepre anden godt på begge sider. Du kan med hell også bruke litt spisskummen eller Five Spice-krydder. Men det kommer an på hvilket tilbehør du skal ha. Five spice er perfekt til appelsinsaus, mens spisskummen passer godt til gulrot.

Sort pepper hører med. Husk å krydre oversiden og undersiden på anden.
Sort pepper hører med. Husk å krydre oversiden og undersiden på anden.
Sjekk om skinnet blir sprøtt seg fint og fettet smelter.
Finn frem en panne. Varm den uten å ha olje eller smør i pannen. Legg så andebrystet med skinnsiden ned. Senk temperaturen et hakk eller to. La så fettet fra skinnet smelte ned sakte. Bruker du for høy varme vil skinnet brenne seg. Du vil se at anden kvitter seg med fettet og pannen glinser mer og mer. Bruk en sauseskje og scoop fettet ut av pannen. Ikke kast fettet. Det er gull. Dette er supert å steke poteter eller sopp i. Ha det over i en skål som tåler varme, for dette er varmt.

Øs av fettet, men kast det ikke.

Når skinnsiden har fått fin gyllen farge og skinnet er sprøtt, snur du anden. Stek i ca fem minutter. Du kan nå legge et par hvitløksfedd og noen kvister timian, salvie eller rosmarin i pannen for å gi smak til kjøttet.

Øs av fettet, men kast det ikke.
Stekt andebryst

Når undersiden på kjøttet har fått fin farge, legger du anden med skinnsiden opp i en ildfast form. Sett anden i ovnen (forhåndsvarmet) på 200 grader i 8-10 minutter. Resultatet blir rosa og saftig and.

Sett anden til side på en fjøl. Vent 10 minutter før du skjærer den opp i tynne skiver. Kraften fra skålen bruker du til eplene etterpå. Oppskriften kommer straks.

And med epler og salvie

Til fire personer:

  • 2 andebryst på ca 350 g hver
  • 1 potte salvie
  • 2 ss økologisk sommerhonning (lynghonningen er litt sterk på smak, så unngå den)
  • 1 ss finrevet ingefær
  • 100 g ekte smør
  • Ca 1 kg poteter
  • 6-7 norske epler etter smak

Slik gjør du:

Anden har du allerede kontroll på hvordan stekes. Pannen som du har brukt til å steke anden i beholder du uten å vaske den. Her skal nemlig eplene hygge seg.

Eplene: Behold 1 eple til potetretten. Resten kan skrelles og skjæres i små terninger. Legg dem i kaldt vann med litt sitronsaft i for at fargen ikke skal bli brun. Sil av vannet før bruk. Ha et par spiseskjeer med smør i pannen og ha eplene over. Kraften fra anden kan også tilsettes. Eplene skal surre, ikke steke. Salt lett og tilsett så ingefær, honning og litt grovhakket salvie. Når eplene er myke utenpå, men har litt motstand i midten, er de ferdige. Du kan med stort hell tilsette en spiseskje andefett og røre forsiktig.

Potet- og epleform med brunet salviesmør: Skrell potetene og skjær tynne skiver. Bruk gjerne en mandolin, men pass fingrene. Skjær eplet i samme tynne skiver. Du kan godt beholde skallet på. Legg lagvis i en ildfast form. Eplene innimellom potetskivene.

skjær tynne skiver av andebrystet
tynne skiver andebryst
Poteter i form med epler og brunet salviesmør.
Finn frem en liten gryte og smelt smøret sakte. Tilsett noen salvieblader. Når smøret begynner å bli lyst brunt og duften av ristede nøtter fyller rommet, tar du av gryten. La melkestoffene legge seg i bunnen av gryten. Hell så det smeltede smøret over potetformen. Prøv å la bunnfallet bli igjen i gryten. Salt og legg på noen flere salvieblader. Sett i forvarmet ovn på 200 grader i ca en time eller til du kjenner med en spiss kniv at potetskivene er gjennomstekte. Det er noe med brunet salviesmør altså.

Til info: Dette er et samarbeid mellom HellesKitchen og Gårdsand.

Gårdsand har et syn på dyrevelferd som lever opp til mine krav. Det var da fullstendig uproblematisk å takke ja til et samarbeid med slike flinke folk.